Odżywka białkowa – nie tylko dla kulturystów. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Wiele mówi się w kontekście żywienia osób aktywnych o diecie wysokobiałkowej czy też suplementacji białka. Dlaczego białko jest tak ważne i czy tylko sportowcy powinni utrzymywać dietę wysokobiałkową? Jak utrzymywać optymalny poziom protein w żywieniu?

Dowiedz się, kiedy sięgnięcie po odżywkę białkową może okazać się trafnym pomysłem i łatwym sposobem na uzupełnienie dziennego spożycia białka.

Białko jako budulec

Białka pełnią w diecie rolę budulcową – to dzięki ich właściwej podaży komórki ludzkiego organizmu rosną, rozwijają się, dzielą i różnicują. Ma to znaczenie nie tylko w procesie wzrostu i rozwoju tkanek, ale także w utrzymywaniu prawidłowego stanu narządów i ich układów. Białka pełnią istotną rolę w odbudowie zużywających się tkanek organizmu oraz regeneracji uszkodzeń – np. gojeniu ran. Należą także do podstawowych składników krwi, limfy (chłonki), hormonów, enzymów (w tym trawiennych), mleka kobiecego i ciał odpornościowych oraz stanowią biologiczny nośnik wielu związków regulujących pracę organizmu – w tym witamin i minerałów.

Sportowcy powinni dostarczać swojemu organizmowi w diecie optymalną ilość białka – w dość oczywisty sposób wiąże się to z wysokim zapotrzebowaniem na proteiny wynikającym z rozrostu i przebudowy tkanek w wyniku ćwiczeń fizycznych, a także z procesów regeneracyjnych zachodzących w organizmie. Okazuje się jednak, że zalecenia takie dotyczą nie tylko osób aktywnych fizycznie, lecz także pracujących umysłowo, w tym uczących się, a także rekonwalescentów po licznych chorobach.

Dieta wysokobiałkowa – żywność i suplementacja

Najważniejszym sposobem na dostarczanie organizmowi optymalnego poziomu białka jest utrzymywanie prawidłowo skonstruowanej, zbilansowanej diety, w której odpowiedni procent wartości energetycznej – wynikający z indywidualnego zapotrzebowania – pochodzi właśnie z białek pochodzenia zwierzęcego i/lub roślinnego. Nie zawsze jest to jednak proste, a kłopot ten dotyczy przede wszystkim osób o szczególnie wysokim zapotrzebowaniu na proteiny. Wówczas ogromnym ułatwieniem mogą okazać się specjalnie opracowane produkty do suplementacji białka – odżywka białkowa czy proteinowe przekąski, np. batoniki.

Kiedy warto sięgnąć po łatwy w przygotowaniu proteinowy napój?

  • jako element lunchu podczas przerwy w pracy, szkole czy na uczelni
  • po treningu
  • w ramach przekąski „w biegu”, np. podczas podróży lub w czasie pracy
  • w roli śniadania, jeśli z jakiegokolwiek powodu spożywanie śniadań jest problematyczne

Comments are closed.